Sunday, May 12, 2013

ENTROPOMETRIK

 Assalamualaikum semua..berjumpa lagi kita untuk topik seterusnya ENTROPOMETRIK. Apa itu ENTROPOMETRIK??...bebelit lidah CIKGU FIFFY menyebutnya..heheh..jom berkongsi ilmu..!!


ENTROPOMETRIK 
  • Berasal daripada perkataan "Anthro" yang bermaksud Manusia dan  "Metri" yang bermaksud ukuran.
  • Kajian ini mengukur berkenaan dengan saiz fizikal dan bentuk manusia.

  • Merupakan himpunan ukuran dimensi fizikal, keupayaan dan batasan manusia termasuk kekuatan sistem rangka otot manusia dalam pelbagai keadaan dan tatarajah. 
  • Diperlukan untuk merekabentuk barangan seperti Pakaian , Perabot, Kereta, Bas dan lain-lain lagi.
JENIS-JENIS ENTROPOMETRI

  • Antropometri Statis (struktural). 
*Pengukuran manusia pada posisi diam, dan linier pada permukaan tubuh*
  •  Antropometri Dinamis (fungsional).
*pengukuran keadaan dan ciri-ciri  fizik manusia dalam keadaan bergerak atau memperhatikan gerakan-gerakan yang mungkin terjadi saat pekerja tersebut melaksanakan kegiatannya. 



PERKARA YANG MEMPENGARUHI ANTROPOMETRIK

1)Umur
Ukuran tubuh manusia akan berkembang dari saat lahir sampai sekitar 20 tahun untuk lelaki dan 17 tahun untuk wanita. kecenderungan berkurang setelah 60 tahun. 
2) Jantina lelaki pada umumnya memiliki dimensi tubuh yang lebih besar kecuali bagian dada dan pinggul berbanding wanita.


3) Rumpun dan Suku Bangsa


ALAT UNTUK MENGUKUR
Anthropolometer  
  •  suatu alat untuk mengukur jarak, ketinggian dan sudut suatu titik
dari suatu posisi acuan tertentu.

ok..itu sahaja untuk kali ini..jumpa lagi dimasa akan datang!!

JALAN-JALAN CARI IDEA...!!

Assalamualaikum semua...ok, hari ni CIKGU FIFFY nak share dengan kawan-kawan pengalaman Cikgu mencari idea dengan ahli kumpulan. Memandangkan tajuk projek cikgu adalah industri kecil dan sederhana(IKS),jadi Kami kene jalan-jalan dulu baru boleh jumpa idea. So, Lokasi yang kami pilih adalah PONTIAN,JOHOR...

.


LOKASI PERTAMA:KG.PARIT SELANGOR

OK. Kami telah sampai ke lokasi pertama dimana pemiliknya adalah En.Sadikon bin Sadiman dan isterinya. Beliau merupakan salah seorang pengusaha tanaman dan produk berasaskan buah nanas. Beliau mempunyai sebuah kedai yang menjual produk hasil dari tanaman buah nanasnya dan sebuah kilang kecil di kawasan kediamannya.

En.Sadikon B. Sadiman (pemilik)

Hasil dari pemerhatian :
1) Pemilik masih menggunakan cara manual semasa proses mengupas buah nanas.


2)Mesin sediaada memerlukan 3 proses hanya untuk menghasilkan jus nanas(mengambil masa yang lama)

Mengupas--> Menghancurkan-->Menapis



LOKASI KEDUA: KG.MEDAN SARI

Setelah kami mendapat dua masalah di kediaman En.Sadikon, kami teruskan perjalanan ke kg.Medan Sari. Disini kami telah berjumpa dengan seorang Pengusaha Makanan sejuk beku. Pemilik kedai tersebut adalah Pn. Norhismawati dan suami. Beliau memiliki sebuah kedai yang menjual makanan sejuk beku tersebut. Terdapat pelbagai jenis Kuih muih yang dibuat dan dijual disini iaitu, Karipap, kuih siput, gendang kasturi dan macam-macam lagi.

Bersama pemilik Pn. Norhismawati



Hasil daripada pemerhatian :
1)Masih menggunakan cara manual untuk menghasilkan karipap .Ia mengambil masa yang lama sekiranya menerima tempahan yang banyak.





ok...Bila masalah dah dikenalpasti,jadi kami kne cari idea untuk selesaikannya..Jadi kami memilih untuk Selesaikan masalah di LOKASI 1 iaitu masalah mengupas buah nanas secara manual..masa untuk DESIGN....!!!